Gear Review: Inov-8 Race Ultra 10 rugzak

In deze review vergelijk ik de Inov-8 Race Ultra 10 met de kleinere Inov-8 Race Elite Vest.

Bij het lopen van trails is het dragen van een rugzakje vaak meer een fashion statement dan wat anders lijkt het wel. Ik loop het liefst met zo weinig mogelijk, zowel in gewicht ls toeters en bellen. In wedstrijden zijn er vaak genoeg verzorgingsposten om met een minimale rugzak toe te kunnen. Ik ben dan ook al een aantal jaren de tevreden gebruiker van een Inov-8 Race Elite Vest. Licht, comfortabel en met voldoende mogelijkheden om water, gelletjes en dergelijke mee te nemen voor de meeste wedstrijden in binnen- en buitenland. Ik schreef er al eens een review over. Het vest dat ik toen net had is nog steeds mijn meest gebruikte rugzakje en nog steeds bijna geen minpunten kunnen vinden. Ook nog bijna geen slijtage na een paar jaar. Top product dus!

Voor langere selfsupported trainingen en wedstrijden, of bergtrails waarbij je een lijst van verplichte materialen moet meenemen is de Race Elite Vest echter net iets te klein. Je kunt er wel een extra tas aan vast knopen, maar dat blijft behelpen. Ik heb me daarom een Inov-8 Race Ultra 10 rugzak aangeschaft. Aangezien ik niet heel breed ben kon ik met een S/M uit de voeten. Het zat meteen heel vertrouwd. Bijna dezelfde fit als mijn RaceVest, maar toch met enkele belangrijke verschillen.

RACEULTRA10_1

Zo zitten er geen straps meer aan de zijkant waar je onder het lopen even aan kunt rommelen om meer of minder ruimte te creëren. In plaats daarvan zitten er nu aan beide zijkanten handige open zakken. Daarin kun je makkelijk dingen kwijt als handschoenen of een muts. Maar ook een plastic zakje waarin je afval propt kun je daar prima kwijt. Gezien het feit dat er geen rits op zit is het misschien niet verstandig om er waardevolle spullen in te doen, maar ik heb er al meerdere keren mijn cameraatje in gestopt  en ook wel mijn GPSMap64. Voor de zekerheid dan wel vastgemaakt aan het elastische koord dat standaard in één van de zakjes aan de linker borstband zit. Maar tot nu toe is me er nog niets uitgevallen.

IMG_0506

De rugzak zelf heeft een apart compartiment voor de (niet bijgeleverde) waterzak. Daar kun je ook bij via de rits aan de rugzijde. Handig bij een drankpost als je je rugzak vol hebt met allerlei spullen, hoef je niet alles opnieuw in te pakken. Zelfs met waterzak heb je voldoende ruimte voor alle verplichte spullen die op de UTMB lijst staan. Ik heb een paar keer gelopen met allerlei spullen er in gepropt om te voelen hoe erg het hobbelt onder het lopen, maar dat valt reuze mee. De rugzak blijft goed zitten, wat erg belangrijk is om schuurplekken te voorkomen.

De zakjes op de schouderbanden bieden voldoende ruimte voor gelletjes, repen en allerlei kleine dingen die je snel bij de hand wilt hebben. Voor een telefoon of camera is het echter te krap. Deze zou je echter ook in één van de twee zakken met rits kunnen stoppen als je een waterzak gebruikt in plaats van de bijgeleverde softflasks die ook in deze zakken passen.

RACEULTRA10

Mijn oude RaceVest had twee platte hardflasks die net onder de ribbenboog zaten. Ik had er absoluut geen last van, alleen het geklots kon irritant worden. Voordeel van een hardflask is dat deze makkelijk tevoorschijn gehaald kunnen worden en weer weggestopt. Wegstoppen van een softflask is altijd een beetje gepruts. Juist om die laatst reden hebben ze bij Inov-8 nu gekozen voor een tweetal softflask met lange ‘rietjes’. Hierdoor hoef je de flask dus niet meer tevoorschijn te halen. Op zich werkt het systeem goed, geen geklots en je hebt toch goed in beeld hoeveel je drinkt. Ik vind persoonlijk de rietjes echter redelijk irritant. Als de flasks vol zijn kun je de mondstukken wegstoppen in een flapje in de schouderband, maar als de flesjes leger worden zakken ze wat weg en dan blijven de mondstukken niet meer zitten. Met een paar haarelastieken van mijn dochter heb ik ze vastgezet, dat werkt beter. En mocht dat nog niet werken, dan doe ik er softflasks met ‘normale’ doppen in.

Ik heb inmiddels een aantal urenlange trainingen en wedstrijden met de Race Ultra 10 gelopen en ik moet zeggen dat het een prima rugzak is. Het zit prima, schuift en hobbelt (bijna) niet. Tot nu toe heb ik er nog geen schuurplekken mee opgelopen, zelfs bij heel warm weer. In mijn ogen een goede keuze voor iemand die lange (semi-)unsupported tochten gaat maken of extra spullen meeneemt voor bergtrails of iets dergelijks. Deze rugzak gaat eind juni dan ook mee naar de Cortinatrail in de Italiaanse Dolomieten. Voor normale trailruns (<50 km) met verzorgingsposten hou ik me echter bij mijn lekker minimale Race Elite Vest.

Dealers in de Achterhoek zijn Sport-Balance (Breedenbroek) en (Winterswijk)
Een review van Ian Corless en van Paul Ali
F
ilmpje van Inov-8

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *