Gear review: Inov-8 X-Talon 212

Al enkele jaren ben ik een tevreden gebruiker van de Inov-8 TrailRoc 255, waar ik ook al eens een review over schreef. Fijne allround trailschoen waar ik alle trails van de afgelopen twee jaar mee heb bedwongen en nog steeds eerste keus voor mij op de langere afstanden. Als je echter een keer een parcours hebt met veel keren en draaien in vette modder, zeker als dat gecombineerd wordt met steile klimmen en afdalingen, kom je toch wel eens grip tekort. Tijd om mijn arsenaal eens uit te breiden met een paar echte moddervreters.

Op zoek naar het juiste gereedschap voor deze ‘klus’ kwam ik in het assortiment van Inov-8 uit bij de Off Trail sectie. De schoen die dan toch nog wel wat geschikt is voor wat harde ondergrond, maar verder een echt  ‘gripmonster’  is daar de X-Talon. Mijn keus om eens te testen viel op de X-Talon 212. Inov-8 zelf promoot deze schoen als DE schoen voor off-road racen, waarbij ze dan zowel bergwedstrijden, trailrunning, crosscountry en OCR (Obstacle Course Racing) als doel noemen. Wat zijn dan de redenen waarom ze zo enthousiast zijn over deze schoen? Tijd om het eens te proberen.

2284600-p-MULTIVIEW

Ik kon gelukkig de schoen eerst even in de hand houden en passen voor ik hem aanschafte bij Runvision, want het aantal dealers waar daadwerkelijk spullen van Inov-8 te passen zijn valt nog steeds tegen. Het eerste wat opviel toen ik ze oppakte was het gewicht, hoewel dat uit de naam al op te maken was. 212 Gram is een bijzonder licht schoentje , een echte racer dus en zo voelt het ook als je ze aan doet. Een groot gedeelte van de gewichtsbesparing zit in de lichtgewicht mesh bovenkant. Dicht genoeg om modder en zand te beletten naar binnen te dringen. Waterproof zijn ze zeker niet, maar juist doordat water heel makkelijk binnen dringt ben je het ook zo weer kwijt. Je hebt dus zo weer redelijk droge voeten.

De schoen sluit vrij nauw om de hak en voet maar geeft toch de tenen de ruimte om te bewegen door een ruime toebox. Dat voelt lekker direct aan, zeker in draaien en keren op hellingen, springen, remmen etc.  zonder dat je meer last hebt van blaren op je tenen of blauwe nagels. Het feit dat er geen harde achterkant (contrefort) in de hiel zit zal voor veel lopers eerst wat wennen zijn, voelt misschien als wat minder steun. Door de pasvorm wordt dat echter opgevangen en al heel snel voelt het heel natuurlijk.

Het belangrijkste van de schoen zit hem echter niet alleen in de bovenkant, maar vooral in de zool. Met een dunne tussenzool en een heeldrop van 6 mm valt deze schoen bij Inov-8 onder ‘overgangsschoen’ naar nog minimalistischer modellen. Niet alleen voor wedstrijdlopers dus, maar ook voor lopers die een langzame overstap naar minimalistischer lopen willen maken. Door de dunne tussenzool voelt het lopen heel direct, iedere steen of oneffenheid voel je meteen zodat je er op kunt reageren. De metaflex ‘stralen’ in de zool verdelen echter wel de krachten die het trappen op een puntige steen oplevert, zodat het wel degelijk je  voet beschermt.

x-talon-212-sole

En last but not least de grip die het profiel oplevert is fenomenaal. De noppen bijten in de ondergrond en geven zowel in modder en zand als op rotsachtige ondergronden grip zoals ik die tot nu toe nog niet eerder in mijn schoenen had. Door de vorm lijkt het alsof modder er ook niet echt in vast gaat zitten, waardoor de grip behouden blijft. In de Xtrails liep ik er o.a. mee op een parcours dat voor werelbeker MTB wedstrijden was gebruikt, met afwisselende leemachtige ondergrond en rots. Zowel steil omhoog als steil omlaag had ik echt beduidend meer grip dan met mijn TrailRocs waardoor ik me een stuk zekerder voelde, vooral in het afdalen.

Hoewel het geen schoen is om langere afstanden op hardere ondergronden af te leggen leveren de noppen toch wel iets van demping op, waardoor het dus niet persé alleen een modderschoen is. Maar in de basis is deze schoen gebouwd op snelheid en vooral grip, ideaal dus inderdaad voor sporten als cross-country, survivalruns, obstacle course races als Mudmasters en dergelijke. Voor trailruns en berglopen zijn ze zeer geschikt zolang het gaat om kortere wedstrijden (tot een km of 30) waarbij grip en snelheid het belangrijkst zijn. In trainingen heb ik ze tot ruim 20 km gedragen, zonder problemen. In wedstrijden tot nu toe slechts tot ruim 15 km, maar daarbij had ik het gevoel dat ik er rustig verder mee zou kunnen lopen.

Langere wedstrijden of wedstrijden met veelal hardere ondergronden zijn, denk ik, voor de meeste lopers dan te belastend. Maar daarvoor heb ik dan ook mijn trouwe TrailRocs 255 in de kast staan. En mocht ik nog vaker het idee hebben om eens echt lange wedstrijd te gaan doen, inmiddels heeft Inov-8 ook de RaceUltra 290 uitgebracht. Een echte Ultratrail schoen voor afstanden van 100K+, maar of ik daar zelf klaar voor ben? De tijd zal het leren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *