Hoofdlampjes in de spotlight

Een tijd geleden schreef ik al eens een stukje over lopen in het donker en hoofdlampjes, maar ik zie op de sociale media de laatste tijd een heleboel vragen hierover verschijnen. Een goed moment misschien dus om er weer eens een artikeltje over te schrijven. Uiteraard heb ik even een beetje rondgesurft en een lichtje opgestoken bij de diverse leveranciers van hoofdlampjes om de laatste trends en modellen te bekijken.

Lopen in het donker is voor veel mensen blijkbaar nogal beangstigend. Als ik op de sociale media vragen voorbij zie komen over wat een goed hoofdlamp is, zie ik namelijk antwoorden die bijna alleen over de hoeveelheid lumen gaan. Hoe meer hoe beter lijkt de strekking en de leveranciers gaan daar volop in mee in hun aanbod. Maar is dat eigenlijk wel de belangrijkste eigenschap?

Als je in het donker loopt passen je ogen zich aan. In mijn ervaring is het verbazingwekkend hoe weinig licht je eigenlijk nodig hebt om je weg in het donker te vinden. Een beetje maanlicht is voldoende om op de meeste paden al een heel eind te komen. Zolang je geen auto tegenkomt die je nachtzicht verstoord (of een andere trailrunner met een bak licht op zijn hoofd), heb je vaak aan een klein lampje voldoende. Ik loop zelf meestal met mijn hoofdlamp op de laagste stand (90 lumen), dat is voldoende en spaart bovendien batterijen.

“In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister” zegt een Duits spreekwoord en dat gaat ook hier op. Uiteraard is meer licht heel nuttig als je stenen, boomwortels en dergelijke op je pad hebt, zeker als je een wat hoger tempo of in een echt pikdonker bos loopt. Maar bij mijn rustige duurloopjes in het donker is meer licht gewoon overkill. Je ziet alleen nog maar wat in jouw lichtbundel komt omdat je nachtzicht weg is. Met minder licht zie je daarbuiten vaak ook nog van alles, wat de beleving veel mooier maakt. Je gaat toch nighttrailen om wat te beleven? Anders kun je net zo goed op de baan rondjes gaan rennen…

In de meeste bossen en natuurgebieden in Nederland is het niet toegestaan om je tussen zonsondergang en zonsopgang op de paden te bevinden. Waar dat wel mag is het nog niet echt handig om met een enorm zoeklicht rond te lopen. je bent dan zelf namelijk al snel een bron van overlast. De commentaren op mountainbikers die met verlichting van 2000 en meer lumen over de paden razen hoor ik steeds vaker, maar als we niet oppassen gaat dat ook voor trailrunners gelden. Met 100-150 lumen loop ik vrolijk urenlang over alle terrein wat je kunt bedenken, hooguit wat langzamer. Zo’n lampje zal ook niet snel commentaar opleveren. Met hachelijke afdalingen in bergachtig terrein is het misschien nuttig om wat meer te hebben, maar de 750 die bijvoorbeeld de Petzl Nao+ maximaal kan schijnen is wel heel veel.

Naast de hoeveelheid lumen is ook batterijduur belangrijk. Koop je een hoofdlamp met een accu die je makkelijk bij kunt laden? Dat scheelt gedoe met batterijen vervangen. Kun je die accu dan ook bijladen op lange tochten of is het toch handiger om er eentje op batterijen te hebben, zodat je reservebatterijen mee kunt nemen.  Meer batterijen of een grotere accu levert ook meer gewicht op, wat is optimaal voor jouw behoefte? Bij koud weer gaan accu’s en batterijen ook minder lang mee, extra capaciteit kan dus een voordeel zijn. Naast een reserveaccu of -batterij is het misschien ook nuttig om een reserve hoofdlamp te hebben. Midden in een donker bos op de tast je batterijen vervangen is lastiger dan een reservelamp pakken.

Gewicht en waterdichtheid zijn belangrijke factoren die altijd in de specs staan. Spatwaterdicht is goed genoeg voor een trainingsloopje ’s avonds, maar voor urenlang rondsjouwen in in de regen misschien net niet genoeg. Meer informatie is te vinden in de specs onder de IP-waarde, een uitleg staat hier. Pasvorm en gewicht gaan vaak hand in hand. Bij meer gewicht wordt het risico groter dat je lamp gaat hobbelen of irritant drukt. Een lamp met goede pasvorm kun je lang op je hoofd hebben zonder dat je er last van hebt. Een extreem geval als hieronder levert volgens de advertentie 1000+ lumen op, maar of het lekker zit?

Er waarom zou je overigens een lamp op je hoofd moeten hebben? Lampjes die je met een tuigje op de borst draagt zijn ook best populair. Geen drukkend gevoel op je hoofd is voor sommige mensen fijner dan een lamp die meegaat met je beweging. Ook een lampje in de hand is natuurlijk mogelijk.

Een heleboel factoren om rekening mee te houden dus en dat zie je meestal terug in de prijzen. Een bezoekje aan een echte winkel is aan te raden zodat je in het echt kunt zien en voelen wat de verschillen zijn. De meeste mensen zullen uit de voeten kunnen met bijvoorbeeld de Black Diamond Spot of Storm van een 40-50 euro. Of misschien is een iets duurdere Petzl Actik of Reactik+ de juiste keuze voor jouw manier van lopen.

En wil je toch met een enorm zoeklicht op je hoofd lopen? Prima, ieder zijn ding…. Maar denk er dan aan dat je tegemoet komende lopers, fietsers en auto’s niet aankijkt met de hoofdlamp vol aan, anders verblindt je ze en dat wordt je vast niet in dank afgenomen. En ga je met een groepje nighttrailen buiten de doorgaande wegen, doe dan geen reflectiehesje aan (of doe deze even in je rugzakje). Soms raak je gewoon verblind als er iemand met  mega-reflecterend materiaal in je lamplicht komt…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *