Achterhoek Ultra 10-10-2020

Ateletiekvereniging AVA’70 bestaat 50 jaar en dat mag gevierd worden. En hoe doe je dat het best? Juist met een loopfeestje!  Helaas gooit het Corona virus nogal roet in het eten waardoor de jaarvergadering, de T&F Cross en de 10×5 Tour d’AVA uitgesteld moeten worden. Maar uitstel is nog geen afstel, hopelijk zien we die later in het jaar weer terug op de kalender.

Wat in ieder geval op de kalender staat (en we gaan er van uit dat tegen die tijd alles weer wat normaler is) is de eerste Achterhoek-Ultra op 10-10-2020. Een idee dat al langer in onze hoofden speelde, maar nu hebben we een goede reden om het echt op poten te zetten. Bij een 50 jarig jubileum ligt een afstand van 50 km natuurlijk voor de hand. Een mooie instap-ultra om het zo maar te noemen. Iedereen die een marathon kan lopen op wedstrijdtempo, kan op een rustige tempo een ultra van 50 km uitlopen zonder daar heel veel extra voor te trainen. En voor de mensen die die afstand niet aan kunnen hebben we de mogelijkheid om met teams van drie lopers deel te nemen (zo’n 17 km per loper dus). Een mooie uitdaging voor alle lopers die hun voorjaarsmarathon helaas niet door zien gaan.

De route start en finisht bij AVA en voert door het mooie Achterhoekse coulissenlandschap met bossen, houtsingels die weilanden en akkers omzomen etc. We proberen er zoveel mogelijk mooie (zand)paden door de natuur in te stoppen en zo weinig mogelijk asfalt. Maar aangezien we toch redelijk wat klinkerweggetjes en stukjes asfalt als verbindingweg tussen de natuurgebiedjes hebben is het zeker geen trail te noemen.  Laten we het op een landschapsloop houden of een Naturlauf zoals de Duitse buren het noemen. Een beetje zoals de Slingetrail een aantal jaren geleden ook was.

Omdat we er een kleinschalig evenement van willen maken gaan we de route niet uitpijlen of wegen afzetten, geen verkeersregelaars. We gaan ook niet elke 5 km een waterpost neerzetten, we hebben maar twee verzorgingsposten. Maar daar gaan we dan ook uitpakken met allerlei lekkers naast de normale water/sportdrank. Je kunt hier bidons bijvullen etc. Dat zijn dan ook de wisselpunten voor de teams. Verder is iedereen zelfvoorzienend en ook verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid als verkeersdeelnemer.

Hoe gaat het dan met die route als die niet uitgepijld wordt? We stellen de route ongeveer een week voor de start beschikbaar als gpx bestand. Die kun je downloaden en op je sporthorloge/gpshandheld of via een smartphone app (bijvoorbeeld Komoot) volgen. Eventueel kun je de route ook printen en dan met behulp van de kaart lopen. Lijkt je dat heel moeilijk? We gaan deze zomer naast een aantal lange duurlopen ook een aantal ‘workshops’ plannen om daar wat ervaring in op te doen. Het is ook toegestaan om in groepjes te lopen zodat mensen die er handig in zijn anderen kunnen gidsen. Spoorzoeken voor volwassenen wordt het dus, dat maakt het nog mooier.

Is het een feestje alleen voor AVA-leden? Hoewel we het een kleinschalig evenement willen houden lijkt het ons zeker leuk om ook andere lopers (uit de regio en daarbuiten) de kans te geven om te genieten van onze route. Meer dan 100 individuele lopers en 50 teams willen we echter niet, dan wordt de inschrijving gesloten.

Meer informatie is te vinden op onze site www.achterhoek-ultra.nl. Hier staat ook het promofilmpje dat Joppe Roos voor ons gemaakt heeft en waarmee we op de ledenvergadering van AVA’70 de premiere wilden doen.
Uiteraard is het in deze onzekere tijden niet helemaal duidelijk of tegen die tijd alles wel door kan en mag gaan. We hopen natuurlijk van wel en gaan daarom door met alle voorbereidingen. Maar als je je opgeeft en het gaat onverhoopt toch niet door vanwege Corona, dan krijg je gewoon je inschrijfgeld terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *