Gear review: Inov-8 Race Ultra 290

Race Ultra 290 M Nav Lim 2-14 dames

 

 

 

 

 

 

Het is al weer een aantal maanden dat Inov-8 de Race Ultra 290 verkoopt en ik er een paar van in huis heb. Al een aantal jaren ben ik fan van de trailrunning schoenen van Inov-8. Zo heb ik de RocLite 295 gehad in het verleden en heb ik de TrailRoc 255 en de X-Talon 212 vaak aan. De X-Talons zijn lekker minimalistisch met 6 mm drop en hebben, naast een preciezere pasvorm, een enorme massa grip op modder en rotsen door flinke noppen. De fellrunning oorsprong van het Britse merk komt hier duidelijk naar voren. Hier lees je een review van me over deze schoenen.

Voor de ‘normale’ trails in Nederland en België heb ik de TrailRoc 255. Ook redelijk minimalistisch (6 mm heeldrop), met een soepele zool en voldoende ruimte voor de tenen door de ruime toebox. De 4 mm noppen geven voldoende grip op de meeste ondergronden en ook op stukken verharde weg kun je er prima uit de voeten. Mijn favoriete schoenen op dit moment. Ik heb inmiddels mijn tweede paar al bijna versleten. Op lange afstanden, zeker als de ondergrond veel stenen en boomwortels bevat, heb ik echter nog wel eens dat mijn voeten op een gegeven moment toch gevoelig beginnen te worden doordat de stenen door beginnen te drukken.

alledrie

 

(v.l.n.r  mijn Inov-8 verzameling: X-Talon 212, TrailRoc 255 en de Race Ultra 290)

Blijkbaar ben ik daar niet de enige in, want de Race Ultra 290 is speciaal voor de lange afstand ontworpen. Minder minimalistisch met 8 mm heeldrop en robuuster en stugger van zool. Een ruime pasvorm om zwellende voeten in een ultra ruimte te geven. Genoeg profiel om de gemiddelde trail goed aan te kunnen en toch demping om stukken hard pad en asfalt comfortabel te doorstaan. Een heleboel mooie marketingkreten. Maar schoenen die goed zeggen te zijn in alles blinken meestal ook niet echt uit. Tijd om het maar eens in de praktijk te testen.

Tijdens het passen bij Runvision zaten de schoenen voor mijn gevoel ruimer dan mijn TrailRoc 255, terwijl het dezelfde maat is. Niet onprettig los echter. Waarschijnlijk inderdaad wel lekker als je vele uren op de been bent tijdens een 50+ km wedstrijd. Tijdens mijn eerste trainingsloop zaten mijn hielen voor mijn gevoel toch wat los in de schoen, maar dat was snel opgelost door de manier van veteren wat aan te passen m.b.v. de achterste oogjes. Zie onderstaand voorbeeld (ander merk en model schoen, maar het gaat om de veters 😉 )

veter

 

De dunne platte veters blijven goed vastgestrikt zitten, zeker als ze wat nat worden. Ze zijn ook niet te lang, zodat je geen lussen krijgt die achter iedere struik blijven hangen. Details natuurlijk, maar mooi dat er aan gedacht is. Het bovenwerk is van een mesh die absoluut geen water afstoot. Je hebt dus heel snel natte voeten als je in nat gras of door plassen loopt, maar je voeten zijn ook heel snel weer droog. En lekker luchtig bij warm weer waardoor je geen soppende zweetvoeten hebt in de zomer. Geen bovenwerk om een survivalrun of een obstacle run mee te doen dus, maar daar zijn ze ook niet voor gemaakt. Wel genoeg bescherming gelukkig om je tenen wat te beschermen tegen stenen en boomwortels, maar het zijn geen bergschoenen natuurlijk.

De zool is natuurlijk ook belangrijk. 4 mm noppen en meerdere soorten rubber moeten grip geven op rotsen, zand, modder etc. De meeste lange trails en ultra’s (waar ik aan mee zou willen doen) zijn niet extreem modderig en vereisen geen klauterpartijen over alpine rotspartijen. En dus zijn deze schoenen daar precies voor gemaakt. Genoeg grip in allround terrein (net als de TrailRocs), maar in zware modder partijen en glibberige rotspartijen moet je echt andere schoenen aandoen. Maar heuvelop en -af is geen enkel probleem door de diverse richtingen waarin de nopjes staan.

zool

De iets hogere drop (8 mm) maken vooral het lopen van lange afdalingen wat comfortabeler. Aangezien je vooral bij het afdalen, en zeker als je moe wordt, toch vaak iets meer op de hielen gaat landen is dat niet verkeerd. Op vlakker gebied verhinderen die paar mm drop gelukkig niet dat je een midden/voorvoetlanding maakt, maar ze zijn dus een stuk ‘vergevingsgezinder’  dan bijvoorbeeld 4 mm drop schoenen als je moe wordt en wat slordiger in je techniek wordt. Daarmee wordt het meteen een prima schoen voor lopers op ‘conventionele schoenen’ die eens wat minimalistischer willen lopen

De pasvorm is zoals gezegd lekker losjes, maar zonder dat je de hele tijd in de schoen loopt te schuiven bij klimmen of dalen. Ik heb ze inmiddels al een aantal keren aangehad op langere lopen, hoewel deze niet langer waren dan hooguit 30 km. Na meer dan honderd km heb ik er wel een redelijk beeld van hoe ze zullen gaan voelen op een echte ultra. Ik vind ze inderdaad wel comfortabel aanvoelen op de lange afstand. Niet zo minimalistisch dat je altijd super gevoel met de ondergrond hebt, maar toch nog wel meer dan ik van tevoren gedacht had. Wel even wennen als je ze aandoet dat je duidelijk meer zool onder je voet hebt, maar al heel snel denk je daar niets meer van.

En doordat de zool iets stugger is drukken stenen en wortels inderdaad niet zo door in je voet, waardoor je langer kunt lopen zonder dat je voeten zo vermoeid van het corrigeren worden als normaal met minimalistische schoenen.  Hierdoor kun je op het eind hopenlijk wat meer energie in het lopen stoppen in plaats van het continu letten op iedere steen. Minder gevoelige voeten na een lange loop blijkt tot nu toe echter altijd relatief, aangezien je toch steeds weer een nog langere loop op het programma zet…

Samengevat is een lekker lichte schoen die doet wat beloofd wordt en wat mij betreft een mooie aanvulling van mijn trailschoenen verzameling. Het juiste gereedschap voor de trailklus wordt zo weer een stuk beter uitvoerbaarder. Ook mooi is dat er een ook een dames model is en dat de schoen insparingen heeft in het bovenwerk waar je speciale gaiters aan kunt bevestigen om sneeuw, modder en ander ongerief uit je schonen te houden. Ik heb die echter niet aangeschaft en kan daar dus geen mening over geven, hoewel het met de winter in aantocht misschien wel een nuttige aanschaf zou kunnen zijn.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *