Gear Review: Inov-8 ROCLITE 290

Het is al weer een jaar geleden dat ik een verslag over mijn laatst gekochte trailschoenen heb geplaatst. Aangezien ik meerdere paren schoenen heb (voor verschillende ondergronden verschillende schoenen) duurt het best even voor ik een paar versleten heb. Het is ook eigenlijk wel een teken dat Inov-8, al jaren mijn ‘favoriete’ trailschoenenmerk, best behoorlijke kwaliteit levert. Waar ik regelmatig verhalen hoor van merken waar bij 3  à 400 km al scheuren of gaten veschijnen, heb ik afgelopen jaren met de diverse paren TrailRocs en de TerraClaw 250  eigenlijk altijd de 1000 km ruim overschreden. En ik ben er zeker niet zuinig mee omgesprongen 😉

Maar goed, het profiel van mijn laatste paar TerraClaw 250 begon nu toch wel wat weinig te worden, de grip had er merkbaar onder te lijden. Lopen doen ze nog prima en het bovenwerk is ook nog behoorlijk goed. Maar naast het gebrek aan grip merkte ik vooral een gebrek aan comfort. Hierbij bedoel ik dan niet dat er persé te weinig demping in zit. Ik loop al jaren op redelijk minimalistische schoenen en demping is dus een relatief begrip. Wat ik merkte is dat ik vooral op technischere ondergronden met veel stenen, boomwortels etc. in de laatste kilometers van een 50 km wedstrijd wat gevoeligere voeten begon te krijgen. En dat soort lange technische wedstrijden doe ik de laatste jaren eigenlijk steeds vaker. Tijd om een ander soort schoen te kiezen dus.

In de winkel van Sport-Balance is de keuze groot en ik besloot me te beperken tot een aantal schoenen waarvan ik door vergelijkend onderzoek op internet dacht dat ze me wel zouden kunnen bevallen. De strijd zou gaan tussen de Inov-8 RocLite 290 en de RocLite 305. Daarnaast wilde ik nog een paar Altra Superior 2 proberen, aangezien ik daar ook goede verhalen over gehoord had en de Altra One voor op de weg me ook goed bevalt. Herbert Rougoor nam er ruim de tijd voor en zo tussen het testen door was er ook nog wel tijd voor een lekker bakkie koffie en wat sterke verhalen.

Beide Inov-8 RocLites voelden meteen al heel vertrouwd aan. Zoals bijna alle modellen van Inov-8 voelen ze aan als een paar lekkere sloffen en je hebt meteen het gevoel dat je er rustig zo uit de doos een paar uur mee kunt gaan lopen zonder gevaar voor blaren of ander ongemak. Alleen de maatvoering is heel iets afwijkend van de oude modellen, voor mij was het even proberen of een UK 7,5 of 8 het lekkerste zat. De ruime voorvoet levert nooit problemen op, het geeft je tenen lekker de ruimte om te bewegen en om eventueel een beetje uit te zetten bij lange wedstrijden.

De 305 is net iets meer een ‘normale’ schoen qua zooldikte en drop. Geeft ongetwijfeld ook nog meer bescherming tijdens lange wedstrijden en ik weet zeker dat veel mensen voor dit model zouden kiezen. Na wat wikken en wegen en een aantal testrondjes om de zaak viel voor mij de keuze echter op de Roclite 290. Lekker licht met maar 290 gram, met 4 mm drop behoorlijk minimalistisch en toch wat meer bescherming tegen puntige rotsen, boomwortels en andere obstakels door een rockplate in de zool. De stevige 6 mm noppen zijn ontwikkeld voor zowel maximale grip in de modder en rotsen als voor comfort op hardere ondergronden.

De Altra’s deden goed mee in de vergelijking met de 290’s, heel goed zelfs. Ik stond ernstig in tweestrijd. Uiteindelijk gaf een stukje merkentrouw de doorslag. Ik loop immers al jaren op Inov-8 en ik weet wat ik er aan heb. Een nieuw merk is toch altijd een gok. Ik verliet de winkels dan ook met de Roclite 290 onder mijn arm (en een petje, het is toch moeilijk om in zo’n trailrun ‘snoepwinkel’ weg te gaan met alleen dat waar je voor komt). Meteen door naar het Montferland om even te testen in de heuvels natuurlijk.

Inmiddels heb ik er al redelijk wat kilometers op gemaakt. Genoeg om er iets zinnigs over te kunnen zegen denk ik. Duurlopen in de heuvels van het Montferland en de Utrechtse heuvelrug en een flinke lange trainingstocht in het Sauerland geven de nodige ervaringen in de soorten terreinen die voor mij van belang zijn. Mijn eerste conclusies zijn heel positief. Wat een lekkere schoen. Zit als gegoten, meteen vanaf het  begin. Lekker ruim in de toebox, maar goed aansluitend in de hiel en middenvoet waardoor de voet toch niet gaat glijden in de schoen. Ik hoef zelfs geen heellock veter techniek te gebruiken, wat ik bij eerdere schoenen van Inov-8 vaak wel moest.. Meer demping en bescherming van de voet inderdaad, precies waar ik hem voor gekocht heb. Stenige paden heb ik in het Sauerland flink wat kilometers op gelopen en, hoewel ik zo’n beetje overal last van had door de vermoeienissen van de dag, mijn voeten hielden zich goed. Minder gevoelige voetzolen dan anders. Missie geslaagd wat dat betreft dus.

Grip is ook geweldig goed. Zowel stijgen als dalen op diverse ondergronden geeft super grip, waardoor je met vertrouwen naar beneden en naar boven kunt. Voor echte stevige en glibberige modderpartijen kies ik nog steeds mijn X-Talon 212, maar de RocLite kan een grote diversiteit aan terreinen aan. Een ander heel belangrijk punt voor mij is het feit dat het ‘grondgevoel’ ondanks de dikkere zool en de rockplate niet noemenswaardig minder geworden is. Het voelt nog steeds heel direct en natuurlijk. Ik heb natuurlijk geen idee hoe de duurzaamheid op de lange termijn is, maar ik zie de komende 1000 kilometer of zo met vertrouwen tegemoet.

Fit Standard
Drop 4mm
Footbed 6mm
Lug Depth6mm
Midsole POWER FLOW
Midsole StackHeel 17.5mm / Forefoot 13.5mm
Shank 2nd Gen Metashank
Sole CompoundTRI-C STICKY
Product Weight 290g / 10.15oz

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *