Gear review: Inov-8 TrailRoc 255

Trailrunning is een sport die bekend staat om de gadgets, technische snufjes en fantastische kleurrijke en hoogtechnologische outfits. Ook de schoenenindustrie doet hier volop aan mee, ieder schoenenmerk heeft inmiddels (naast de schoenen voor op de weg en de baan) ook één of meer trailschoenen in het assortiment.  Waar je een aantal jaren geleden nog moest zoeken naar een paar schoenen met iets meer profiel dan gemiddeld als je een liefhebber was van hardlopen door het bos, kun je nu soms bijna geen keuze maken.

Een paar jaar geleden kwam ik per toeval in aanraking met het merk Inov-8. Dit Britse merk maakte van huis uit speciale schoenen voor fellrunning, met agressieve noppenzolen om grip op de blubberige bodem te krijgen. Daarnaast waren de schoenen ook behoorlijk minimalistisch, al voor dat een trend werd. Mijn eerste paar Inov-8 schoenen was een paar RocLite 295 en waren geweldig voor in het terrein, hoewel de zool voor mijn gevoel nog wat aan de stugge kant was. Ik was dan ook heel benieuwd naar de TrailRoc serie die een jaar geleden op de markt kwam, specifiek geschikt gemaakt voor trailrunning.

DSC03877

Hoewel ik een voorstander ben van minimalistisch lopen en zelfs blootsvoets lopen niet schuw, draag ik op de langere trails toch graag schoenen die wat meer bescherming, grip en comfort bieden. De energie die ik daarmee uitspaar kan ik dan in het lopen steken. Maar dat mag dan niet ten koste gaan van het directe contact met de ondergrond.  De TrailRoc 255 heeft een heeldrop van 6 mm en heeft een laag voetbed, waarmee dat directe contact wel goed zit. Enige ervaring met een minimalistische loopstijl is hiervoor wel gewenst, maar voor lopers die naar een meer minimalistische loopstijl over willen gaan is 6 mm heeldrop prima.

zolen

 

De zool  bestaat uit verschillende soorten rubber die optimale grip moeten geven op diverse ondergronden. De noppen geven voldoende grip op los zand en modder, maar doordat  ze behoorlijk dicht bij elkaar geplaatst zijn geven ze ook nog enige demping. Dat is op asfalt of rotsachtige stukken wel comfortabel, zeker op de lange afstand.  Die demping is overigens wel echt minimalistisch, dus in vergelijking met reguliere schoenen stelt dat niet veel voor. Bij een minimalistische loopstijl komt de demping echter voornamelijk uit de benen.

De gemiddelde trail in Nederland en België bestaat voornamelijk uit zand- en bospaden, vaak ook met een flinke hoeveelheid modder. In een jaar lopen op TrailRoc 255 ben ik heel tevreden over zowel de grip  op diverse ondergronden als over het draagcomfort. Zowel over hardere paden als over diepe blubber geven ze prima grip. Het zijn ook echte lichtgewicht schoenen, je merkt bijna niet dat je ze aan hebt. Ook de grip op rotsen is verrassend goed.

Voor degenen die echte bergtrails gaan doen zijn de schoenen misschien wat te soepel waardoor de rotsen op een gegeven moment dan toch wel wat door gaan drukken. En voor de lopers die keihard willen scheuren door de modder zijn de X-Talon of de MudClaw misschien een betere keus, die hebben namelijk een nog agressievere noppenzool. Maar als je een schoen wilt waar je op allerlei ondergronden prima uit de voeten kunt  is de TrailRoc 255 een prima keuze.

Na een jaar en minstens 1000 kilometer intensief gebruik ziet de zool er nog prima uit en ook het bovenwerk (wat bij mij meestal het eerst stuk gaat) ziet er verder nog goed uit. Doordat ik wat smalsporig loop raak ik nogal eens met mijn linkerschoen mijn rechter enkel en tot mijn verbazing is daar nu een slijtplek ontstaan op de rand van de schoen. Tijd voor een paar nieuwe TrailRocs dus. Onderstaande foto laat het verschil zien tussen mijn oude en mijn nieuwe paar schoenen.

DSC03876

7 gedachten over “Gear review: Inov-8 TrailRoc 255

 • 9 februari, 2014 om 21:56
  Permalink

  Dag André,

  Ik heb op het moment de neiging om over te stappen op Inov-8 schoenen.
  Mag ik aan je vragen waar je de schoenen gekocht hebt?

  Groet,
  Fred

  Beantwoorden
  • 10 februari, 2014 om 19:15
   Permalink

   Hallo Fred,
   Er zijn niet zo heel veel dealers van Inov-8, in ieder geval niet waar je ze ook kunt passen. Ik koop ze bij Runvision in Winterswijk. Die hebben een beperkt aantal modellen op voorraad, maar dan weet je in ieder geval de maatvoering en of ze lekker zitten.

   Beantwoorden
   • 10 februari, 2014 om 23:17
    Permalink

    Ik durf geen actie te ondernemen zonder ze gepast te hebben. Goed zittende schoenen zijn zo belangrijk. Winterswijk is best een eind weg voor mij (Rheden). Toch nog maar verder twijfelen. Bedankt voor je reactie.
    Fred

    Beantwoorden
 • 4 januari, 2016 om 21:46
  Permalink

  Beste André,

  Ik ben op zoek naar een trailschoen voor in de bergen, rostachtig gebied. Ik heb de Inov-8 X-Talon 212 (drop 6 mm). Ik twijfel tussen de Roclite 295 en de Trailroc 255. Jouw review is verhelderd qua Trailroc, maar ik begrijp dat je ook ervaring hebt met de Roclite 295. Kun je hier iets over zeggen? Alvast bedankt.

  Ik las ook dat de Trailroc qua maat kleine uitvalt dat de Roclite. Klopt dit?

  Beantwoorden
  • 4 januari, 2016 om 22:12
   Permalink

   Hoi Jan-Albert,
   Eigenlijk moet je ze gewoon even proberen in een winkel. Schoenen zijn natuurlijk heel persoonlijk. Als je de X-Talon 212 gewend bent denk ik dat je een TrailRoc prettiger vindt dan een RocLite, zool is iets soepeler. RocLite is wel geschikter voor rotsachtig terrein wegens de stevigere zool, beschermt je voet beter tegen stenen en dergelijke. Maar beide zitten lekker. Ik heb ook wel gehoord dat de nieuwe RocLite een halve maat groter gekocht moet worden dan de TrailRoc.
   Hoop dat ik je vraag hiermee wat beantwoord heb.

   Beantwoorden
 • 21 maart, 2016 om 11:19
  Permalink

  Hoi,

  Bij het Loopcentrum in Horst aan de Maas verkopen ze deze ook.

  Groet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *