Gear review: Inov-8 X-Talon 225

Na drie jaar trouwe dienst en vele kilometers plezier in veelal barre omstandigheden  (modder, stenen, steile hellingen op en af etc.)  gaven mijn trouwe X-Talon 212 van Inov-8 het eindelijk op. Met een bijna compleet afgescheurd bovenwerk konden ze na een obstacle race zo de prullebak in. Drie jaar is dan ook best lang voor een paar loopschoenen, maar ik gebruikte ze eigenlijk alleen als ik echt super grip nodig had. Voor het serieus lange werk op harde of steenachtige ondergronden waren ze eigenlijk niet comfortabel genoeg, maar voor kort en hevig waren er geen betere.

Hiervoor heb je dus grip nodig…

Daarom wilde ik graag een vervanger die minstens net zoveel grip bood op de modderige steile helling van de Winterswijkse vuilnisbelt. Tijd voor een bezoekje aan Sport-Balance.nl in Breedenbroek.  Een schoen waar je zo veel eisen aan stelt moet je immers passen en vergelijken met soortgelijke schoenen. De keuze bij Herbert en Bianca was weer reuze. De X-Talon 212, 225, de X-Claw275 en de MudClaw 300, allemaal heb ik ze aangehad en er een beetje mee gelopen en bewogen.

Uiteindelijk vond ik de X-Talon 225 het lekkerst zitten en verliet ik daarmee de winkel. De precision fit van het bovenwerk is weliswaar een stuk nauwer en aansluitender dan mijn normale trailschoenen, maar daardoor ‘stuurt’ het ook super nauwkeurig in scherpe draaien en afdalingen op technisch terrein. Schuiven in de schoenen komt hierdoor ook eigenlijk niet voor en dat is een enorm pluspunt om blaren te voorkomen. Superlicht met zijn 225 gram en met een drop van 4 mm heb je enorm veel gevoel met de ondergrond. De schoen voelt daarnaast ook enorm soepel aan. Dat vind ik persoonlijk erg prettig.

Eén van de beste dingen van een X-Talon blijft echter de zool. De basis van de X-Talon serie is gebouwd op de super ‘grippy’ zool. De rest van de schoen is gemaakt om de zool onder je voet te houden zeggen ze op de site van Inov-8 en zo voelt het ook in de praktijk. 8 mm noppen zorgen voor een grip die ik eigenlijk van geen enkele andere schoen ken. Ze zijn bovendien zo gevormd dat de modder en de klei ook weer snel loslaat als je even wat hardere ondergrond hebt. Zelfs met vette klei heb je daarom niet snel het gevoel dat je enorme klompen onder je schoenen krijgt. Ze zijn dan ook ontworpen met de fells in het Lakeland District in het achterhoofd. Maar op de vuilnisbelt en in de modder van mijn Achterhoekse trainingsrondjes doen ze het ook prima. Door de grip kun je met vertrouwen bewegen op natte en glibberige ondergronden en dat scheelt enorm. Het voelt gewoon een stuk zekerder en veiliger en dat maakt het de aanschaf zeker waard in mijn ogen.

Hier voelen X-Talons zich thuis…

Niet alles is positief overigens. Het zijn duidelijk schoenen die voor extremen gemaakt zijn. Trainingen van meer dan een paar uur zijn best te doen, maar echt comfortabel is het dan niet meer in vergelijking met bijvoorbeeld mijn Inov-8 Roclite 290. De grote noppen die zo lekker in de modder grijpen zijn niet super fijn op stukken asfalt. Op één of andere manier voelt dat wat week en wiebelig aan. Waar ze ook niet mee uit de voeten kunnen is nat hout. Boomwortels of boomstammen in het bos die wat groenig zijn moet je zeker ontwijken, want je ligt voor je het in de gaten hebt. Maar als je ze gebruikt voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn, dan zijn het perfecte schoenen.

Een filmpje van Inov-8 over de X-Talon serie

Een uitgebreide review van de X-Talon 225 door Ian Corless

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *