Gear review: Petzl Iko Core

Wintertijd is nighttrail tijd. Ik heb al een aantal jaren de Petzl Myo hoofdlamp in gebruik bij al mijn trainingen in het donker. Bevalt eigenlijk nog steeds heel goed in allerlei omstandigheden tijdens het trailrunnen, maar heeft als nadeel dat je een vrij groot gewicht om je hoofd hebt hangen. Bij urenlange tochten krijg je daar last van, tot lichte hoofdpijn aan toe. Ook is de lichtopbrengst niet heel groot maar voor mij met 130 lumen voldoende. Maar voor de normale trainingsloopjes in het donkere jaargetijde zou ik eigenlijk wel graag iets lichters willen, qua gewicht.

Een beetje per toeval liep ik tegen de Petzl Iko Core aan. Een futuristisch uitziende hoofdlamp, superlicht en heel anders dan ik gewend was. Geen brede elastische band om je hoofd, maar een dunne rubber/plastic band die ze de Airfit noemen. Met een elastisch trekkoordje pas je de band aan aan je hoofd en dan zit ie als gegoten. Ook met een pet of muts is de pasvorm prima. Je voelt bijna niet dat je een hoofdlamp op hebt, ook na langere tijd niet. Het gewicht van maar 79 gram speelt daar zeker een rol in.

Achter op je hoofd zit heel comfortabel weggewerkt de houder voor de accu. Dat is meteen ook een van de minder sterke punten. Om de accu op te laden moet je de houder openprutsen. Daarna kun je de accu aan de oplaadkabel prikken. Het geheel is wel behoorlijk waterdicht met een IPX waarde 4, maar daardoor is het openmaken van de accuhouder niet makkelijk. Ik kan me voorstellen dat het verwisselen van de accu tijdens koud en nat weer zelfs heel lastig is.

Voorop zit een ultralichte lamp met een knop aan de onderkant zodat je die niet per ongeluk aan- of uit klikt. Doordat het een lichtgewicht lamp is, heb je helemaal geen last van wiebelen of schudden tijden het lopen. De kleinste stand is net genoeg om mee te wandelen of in een tent of zo. Met 6 lumen hardlopen in het bos is geen aanrader. De standaard stand die ik gebruik is de middelste. Met 100 lumen kan ik eigenlijk al mijn trainingen doen en dan heb je 9 uur zicht over een meter of 40. Genoeg om een nacht mee door te trekken als je dat zou willen. Al je tempo hoger ligt dan de mijne, of als je heel technisch terrein hebt is er ook de hoogste stand van maar liefst 500 lumen. Dat geeft genoeg licht om mee te gaan stropen of met een noodgang een berg af te rennen. Maar dan moet je wel binnen 2:30 uur klaar zijn…

Standaard 100 lumen

Het fijnst van de lamp vind ik het feit dat de lichtbundel mooi gespreid licht geeft. Niet een sterke bundel in het midden en er omheen steeds minder, maar voldoende licht om zowel de boomwortels als de laaghangende takken te kunnen zien. Dat is erg prettig als je over een single track rent in het donker. Een nadeeltje is wel dat de knop niet ‘doorschakeld’ naar de volgende stand als je op de knop drukt. Even een hogere stand instellen betekend dat het licht even uit gaat, waarna je drie keer moet klikken om de hoogste stand te krijgen. Daar moet je liever even voor stilstaan, tijdens het rennen is het niet heel handig.

500 lumen

Persoonlijk loop ik het liefst met zo weinig mogelijk licht. Aan de ene kant is dat om je nachtzicht zoveel mogelijk te behouden. Dan zie je buiten je lichtbundel ook nog het één en ander. Met 100 lumen lukt dat prima. Aan de andere kant ook om hinder te voorkomen. Met 500 lumen loop je eigenlijk als of je bij daglicht loopt. Dat is prima voor hoge tempo’s, maar verder zie je niets dan de bubbel licht waar je in loopt. Alle wild in de omtrek wordt enorm opgeschrikt en een nietsvermoedende tegenligger ziet de eerste minuten niets meer. Dat moet je niet willen.

Samenvattend ben ik heel tevreden over de Petzl Iko Core. In ieder geval voor de normale trainingsloopjes heb ik een super lichtgewicht hoofdlampje gevonden die prima zicht geeft en met een oplaadbare accu die toch een behoorlijke tijd meegaat. Ik hoef dus niet na iedere training mijn hooflampje op te laden. Of het ook geschikt is voor zware omstandigheden zoals langdurige stromende regen weet ik niet zeker. Hij heeft al een paar flinke buien overleefd, dus dat stemt me positief. Klein nadeeltje is dat je hem niet echt makkelijk wegmoffelt in je trailrugzak door de stugge hoofdband. Maar bij een de meeste (trainings)lopen is dat toch niet aan de orde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *