Gear review: regenkleding

In de laatste week van mijn vakantie trof ik het even niet met het weer: nog nooit had ik zo’n lange regenbui meegemaakt. De hele dag zou het onafgebroken regenen. Vrouw en dochter waren weg, dus zat ik alleen thuis. Dan kun je natuurlijk een goed boek gaan lezen of een film kijken, maar ik had een beter idee. Ik ging eindelijk mijn regenkleding eens grondig testen…. Normaal gesproken laat ik me eigenlijk net zo lief natregenen dan dat ik regenkleding aandoe tijdens het hardlopen. Als je eenmaal bezig bent wordt je immers toch nat. Als het niet van de regen is, dan is het wel omdat je helemaal nat wordt van het zweet. Als je een beetje doorloopt blijf je, ondanks je natte kleren toch wel warm genoeg, zeker in de zomer.

Bij veel grote bergtrails of wedstrijden in bijvoorbeeld Schotland is het bij je hebben van waterproof kleding echter een vereiste. Niet zozeer omdat de organisatie niet wil dat je nat wordt in het onvoorspelbare weer, maar voor je eigen bestwil. In de bergen en hoogvlaktes is het weer enorm veranderlijk en kan het ineens omslaan van zonnig zomerweer naar herfstachtige stormen. De combinatie van regen, wind en uitputting als je een tijdlang tegen de elementen hebt moeten strijden, kunnen dan sneller voor ernstige onderkoeling zorgen dan je lief is. Zo vallen er ieder jaar in Groot Brittanië wel een aantal slachtoffers in de Schotse hooglanden, hoewel de bergen daar niet eens erg hoog zijn.

Kwaliteit en draagcomfort zijn belangrijk als je urenlang rond moet kunnen lopen in je regenoutfit, maar dat in de praktijk hangt daar dan ook een flink prijskaartje aan. Soms heb je echter wel eens geluk in de uitverkoop. Zo had ik een jaar geleden al eens een Windpant 150 van Inov-8 op de kop getikt bij Runvision. Inmiddels is het model vervangen door de Race Elite Racepant en is er een nog lichtere Race Ultra Racepant.
Net voor mijn vakantie had ik bovendien nog een Salomon Bonatti WP jack uit het uitverkooprek gehaald.  Allebei in stemmig zwart, zodat ik toch een bij elkaar passende set had. Zo had ik voor een hele redelijke prijs toch een regenoutfit die voldoet aan de strenge eisen die voor bijvoorbeeld de UTMB gelden.

Op deze supernatte dag besloot ik op de oude vuilnisbelt een rustige heuvelduurtraining te doen met behoorlijk wat hoogtemeters. Aangezien ik wat klachtjes had zou ik heuvelop trainen op powerhiken en dan weer rustig naar beneden dribbelen. Gezien de temperatuur zou ik het ook rustig aan moeten doen om me niet volledig op te blazen met mijn regenpak aan. Ik was vooral benieuwd naar het draagcomfort na een uur of anderhalf bewegen en uiteraard de waterdichtheid.

Inov-8-Racepant

Bij het aantrekken van de broek viel het me op dat deze vrij nauwsluitend was aan de pijpen, met elastiek aan de onderkant. Die pasvorm voorkomt een hoop geflapper in de wind en dat is natuurlijk erg prettig. Tijdens het lopen vond ik de broek erg prettig zitten, hij kleefde zelfs een beetje statisch aan mijn benen. Van flapperen was dus helemaal geen sprake, hoewel er best een redelijke wind stond bovenop de vuilnisbelt. Bij het omhoog en omlaag lopen had ik voldoende bewegingsruimte. Bij de nieuwere modellen van Inov-8 zal dat nog beter zijn, aangezien daar stretchstof gebruikt wordt. Nadeel vond ik  alleen het feit dat er een elastiek in de boord zat. Deze zat niet erg strak waardoor ik het gevoel had dat de broek af zou kunnen zakken. In de praktijk was dat echter niet het geval, de broek bleef keurig op zijn plek. Maar een touwtje in de boord die je wat strakker aan kunt trekken had ik persoonlijk prettiger gevonden.

salomon bonatti jack

 

Het jack had ik wat aan de ruime kant gekocht zodat ik deze gewoon over mijn Racevest aan kan trekken en alles droog blijft. Verder ook hier een redelijk nauwsluitende pasvorm om flapperen in de wind zoveel mogelijk te voorkomen en elastiek aan de mouwen om te voorkomen dat het naar binnen waait, waardoor je warmte verliest. Een capuchon met een hoogsluitende rits beschermt je hoofd en nek tegen regen en warmteverlies. Ik had er nog een petje bij op om mijn bril vrij te houden van regenspetters. Ik kan niet anders zeggen dan dat het een perfect zittend jack is.

Hoewel ik alleen een shirtje en een korte broek onder mijn regenkleding had, kreeg ik het al snel warm en begon ik te zweten. Niet gek natuurlijk, het was immers een graad of 15.  Ademend vermogen van welke regenkleding dan ook zou tekort geschoten hebben. De rits van het jack ging dan ook al snel gedeeltelijk open om wat verversing te krijgen. Na ruim een uur liep het zweet me uit de mouwen van het jack en de pijpen van de broek. Maar ook in deze toestand bleef het best behoorlijk comfortabel voelen, geen geschuur of geschaaf van naden of iets dergelijks.

Als ultieme test bleef ik op het eind van mijn training nog even een minuut of vijf vol in de wind boven op de heuvel staan. Had ik alleen mijn normale loopkleding aangehad, dan was ik na een minuutje of twee al afgekoeld geraakt en had ik het na een minuut of vijf koud gekregen. De regenkleding deed echter prima wat de bedoeling was, het hield de wind en de regen tegen en daardoor de warmte vast. Ik had dan ook echt wel het idee dat ik daarmee best beschermd zou zijn in de bergen. Maar ook als ik tijdens een duurtraining in de winter, in de regen en vol in de wind op de open vlakte van bijvoorbeeld het Haaksbergse Veen, door mijn enkel zou gaan en misschien wel meer dan een uur ou moeten strompelen om hulp te vinden.

Dat, gecombineerd met het feit dat jas en broek bij elkaar nog steeds heel erg licht zijn en opgerold makkelijk mee kunnen in mijn Inov-8 Racevest, maakt het een prima slechtweer outfit om bij je te hebben. Blijft er toch nog een vraag die me de hele training in mijn hoofd bleef spelen…. hoe kan een regenbroek regen tegenhouden, maar toch het prikken van brandnetels niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *