Gear review: Topo Athletic Terraventure

Toen mijn Inov-8 TerraClaw 250 het na vele kilometers trouwe dienst eindelijk begonnen op te geven ging ik maar weer eens bij Herbert en Bianca Rougoor in Breedenbroek op de koffie. Sport-balance.nl heeft een grote keuze aan (trail)schoenen die voldoen aan mijn wensen: lage drop, licht van gewicht en brede voorvoet om mijn tenen de ruimte te geven om een goede midden-/voorvoetlanding mogelijk te maken. De vorige keer dat ik hier kwam zocht ik schoenen met veel grip voor de technischere bergtrails.  Deze keer wilde ik vooral comfortabele schoenen voor de lange afstanden op vooral harde (zand)paden. Na veel proberen en vergelijken tussen Inov-8, Altra en Topo Athletic viel mijn keus op de Topo Athletic Terraventure

Topo Athletic is een relatief nieuw merk dat op weinig plaatsen in Nederland te koop is. De verhalen die ik er over gehoord had waren echter positief. Erg fijn dat ik ze hier dus in het echt kon proberen. Licht en minimalistisch waren de schoenen van Inov-8 en Altra die ik probeerde ook, qua specs zat er maar heel weinig verschil in. Uiteindelijk was het dus gewoon een kwestie van voelen welke schoen het lekkerst zat. Beetje bewegen, springen en draaien, klein rondje maken en dan hetzelfde met de andere schoenen. In mijn ogen de beste manier om een paar schoenen te kiezen en daarom ook de belangrijkste reden om naar een echte winkel te gaan in plaats van ze bij een webshop te bestellen. En bij Sport-balance.nl heb je naast keuze ook nog eens een goed advies en een lekkere bak koffie (en met wat geluk hebben ze er nog zelfgebakken cake bij ook)

Inmiddels heb ik al een behoorlijk aantal kilometers afgelegd met de Topo Athletic Terraventure, genoeg om er iets zinnigs over te kunnen zeggen in ieder geval. De schoen zit heel comfortabel door de wat dikker gevoerde tong en hielkap en de dikkere veters. Sluit goed om de hiel en middenvoet zodat je niet het gevoel hebt dat je gaat glijden in de ruime voorvoet tijdens technische afdalingen. In ieder geval niet hier op de heuvels in Nederland. In het Montferland en op de Utrechtse heuvelrug kon ik er prima mee uit de voeten. Bij modder behoorlijke grip, maar niet zoveel als mijn Inov-8 RocLite 290 (en zeker niet zoveel als de X-Talon 212). Die zijn dan ook echt gemaakt met op grip in de modder met flink grotere noppen. Op de harde paden kwamen de Terraventures echt tot hun recht.

De rockplate in de middenzool beschermt tegen puntige stenen en wortels en de zool geeft redelijk wat demping, maar toch heb je nog steeds veel gevoel met de ondergrond. Het voelt lekker direct aan, zoals ik dat graag heb. De 3 mm drop zullen daar ook aan bijdagen. Het bovenwerk voelt solide aan en de tenen worden beschermd door een stevige neus. Maar ondanks dat de schoen steviger voelt en oogt dan in bij bijvoorbeeld Inov-8 gewend ben, zijn ze toch behoorlijk flexibel. Het voelt lekker comfortabel en licht aan tijdens het lopen.

Een paar lange duurlopen later waren het zelfs al mijn favoriete schoenen geworden voor de lange trainingslopen bij mij thuis in de buurt. Lange zandpaden, maaipaden en stukken klinkerweg, zelfs asfalt zijn prima ondergrond voor de Terraventures. Heerlijk comfortabel bij lange duurlopen, zelfs nog iets meer dan mijn Roclite 290’s . Bij nat weer en hellingen is de grip heel behoorlijk, maar dan pak ik toch liever mijn RockLites. Die zijn ook net nog iets strakker aansluitend qua pasvorm, waardoor ze op technischere ondergronden met steilere hellingen en veel draaien net wat beter ‘sturen’ dan de Terraventures. Ook lijkt modder meer te blijven ‘plakken’ aan de zolen van de Terraventures dan aan de Inov-8’s. Schoonkloppen van de schoenen na de training is daardoor beduidend lastiger, maar uiteraard gaat dat ook ten koste van de grip tijdens het lopen in de modder,

Nog een minpuntje kwam tijdens een trainingsloop in bergen in de buurt van Stelvio (Italië) naar boven. Tijdens een lange steile afdaling van 20+% voelde ik ineens een bobbel onder de tenen van mijn rehtervoet. De binnenzool was naar voren geschoven en zat dubbel gevouwen onder mijn tenen. Irritant, maar even de zool er weer goed in en verder maar weer. Tot de volgende afdaling. Uiteindelijk de binnenzool eruit gehaald en in mijn rugzak gestopt. Zelfs zonder binnenzool kon ik er prima mee rennen in de bergen.

Weer thuis de binnenzool een dag in de zon gelegd, waardoor de kreukels er weer uit trokken. Het probleem met naar voren schuiven heeft zich niet meer voorgedaan, maar lange steile hellingen van het kaliber van die bij de Stelvio heb ik er dan ook nog niet weer mee gelopen. Misschien is het een fabrieksfoutje in de binnenzool, want ik heb er nergens berichten op Internet over kunnen vinden. Het lijkt dus geen constructiefout te zijn.

Samenvattend is de Topo Athletic Terraventure een prima schoen voor de lange afstanden op de stevigere en harde ondergrond. Eigenlijk alle terrein wat je hier in Nederland tegenkomt kun je er prima mee lopen. Het zijn dan ook de schoenen die ik het vaakst meepak op mijn gewone duurlopen. Voor het echt technischere werk met glibberige en modderige ondergronden voldoet de schoen redelijk, maar echte modderstampers zijn het niet.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *