Inov-8 Race Elite Vest (review)

Update maart 2016 – De Race Ultra Vest heet nu de Race Elite Vest Ik heb de titel daarom veranderd, hoewel ik zelf nog steeds de Race Ultra Vest heb. In de Race Ultra serie zijn ook meerdere modellen te koop met meer inhoud

Trailrunners en rugzakken zijn een bijna onlosmakelijke eenheid. Iedere trailwedstrijd begint traditiegetrouw met een ‘kijk en vergelijk’ van de rugzakken van de overige deelnemers. Zelfs voor een wedstrijd van nog geen 20 km zie je mensen met een rugzak aan de start. Het lijkt soms wel alsof het meer is om er bij te horen dan om er daadwerkelijk iets aan te hebben.

REVEST_1_10

 

De eenheid is echter niet altijd even gemakkelijk. Aan de ene kant wil je zo weinig mogelijk gewicht en hinder van je rugzak, aan de andere kant wil je op je urenlange trainingen en wedstrijden in ieder geval een minimum aan drinken en eten bij je hebben, een regenjasje en een mini-ehbo kitje.  Bovendien heb je voor sommige wedstrijden een flinke lijst met verplichte materialen.  Leveranciers hebben dit gat in de markt ontdekt en inmiddels is er een grote variatie rugzakken te koop, variërend in grootte, model en natuurlijk prijs.

Ik ben al jaren een tevreden gebruiker van de Inov-8 Race Pro 12, ruim groot genoeg voor zelfs de verplichte lijst materialen voor de UTMB. Voor kleine wedstrijden en de meeste trainingen heb je zoveel spullen echter niet nodig en dus was ik op zoek naar een kleiner model, liefst een vest dat comfortabel zou zijn als een jasje. Eind vorig jaar kwamen de eerste berichten van Inov-8 over de nieuwe Race Ultra Vest die uitgebracht zou worden. Een preview overtuigde me er van dat dit mijn nieuwe maatje zou worden, maar het zou nog even duren voor die op de markt kwam…

Half februari kreeg ik (mogelijk als één van de eersten in Nederland) de net uitgekomen Race Ultra Vest in handen via Runvision. Op de website had ik al gezien dat het van ultralicht en flexibel materiaal was. Dat was zeker niet gelogen. Toen ik hem voor het eerst oppakte voelde het zo licht aan dat het een goedkope prul leek. Het voelde ook meer een kwestie van aandoen dan op je rug doen, een vreemde gewaarwording. De sluitingen waren eerst een raadsel, geen gespen maar een bijzonder eigen model. Zou dit ding nu echt wel zo geweldig zijn? Ik had mijn twijfels. Wel 5 hele minuten… tot ik hem aanhad.

DSC05599

Eénmaal aan voelde het geweldig comfortabel, met een paar eenvoudige handelingen was de vest op maat te maken en springen, draaien etc., niets maakte uit, alles bleef op zijn plek zitten zonder schudden. De flexibiliteit van het materiaal zorgt er voor dat de vest zich perfect vormt naar je lichaam. De volgende ochtend was het meteen tijd voor een eerste proefloop. Om te kijken wat er allemaal meekon haalde ik de 2 liter waterzak er uit en vulde ik het rekbare compartiment met een trainingsbroek, een shirt met lange mouwen en een isoshirt met lange mouwen. Genoeg voor een serieuze wedstrijd in de winter. En het ging er allemaal in zonder dat het comfort zwaar te lijden had. Later in de training deed ik mijn trainingsjack uit en deze kon gemakkelijk achter de rode elastische koord op de achterkant geklemd worden.

Aan de voorkant stak ik de beide meegeleverde platte bidons van 500 ml in de onderste vakken en in de overige zakken en zakjes wat spullen als telefoon, sleutels etc. Ruimte genoeg over voor mijn armen om te bewegen en ook zat het comfortabel genoeg om mee te nemen in een urenlange training. De drinkzak van 2 L is soepel van vorm en makkelijk te vullen door de grote opening. Door een geïsoleerde zak er omheen blijft het water op temperatuur. Een isolerend omhulsel voor de slang moet er voor zorgen dat het water in de slang ook niet bevriest of lauwwarm wordt.

DSC05607

Mijn ervaring met drinkzakken is echter dat ik vaak te weinig drink als ik een drinkzak gebruik, ik vergeet het gewoon en je hebt geen enkel zicht op hoeveel je gedronken hebt. Bidons zijn wat dat betreft makkelijker en je kunt ze bovendien vullen met verschillende dranken (bijvoorbeeld water in de ene en sportdrank in de andere). Tijdens de meeste wedstrijden kun je bij de verzorgingsposten je water bijvullen, de twee 500 ml bidons zijn makkelijk los te schroeven en snel bij te vullen indien nodig. De platte bidons zitten comfortabel onder tegen je ribbenboog en zijn bovendien makkelijk tevoorschijn te halen en weer weg te stoppen. Een extra elastisch lusje om te voorkomen dat je ze kwijtraakt is ook met één hand te bedienen. In combinatie me de waterzak kun je in totaal 3 liter meenemen, dat moet toch genoeg zijn voor zelfs de warmste wedstrijden in de zomer.

Na mijn eerste trainingen met de Race Ultra Vest ben ik nog steeds erg blij met mijn nieuwe aanwinst. Superlicht, zit lekker, goed afgewerkt en geen schurende plekken of randen. Lekker veer zakjes en vakjes aan de voorkant om van alles in te stoppen dat je tijdens het lopen onder handbereik wilt houden. Door de open structuur aan de zijkant ook niet zo warm als bij andere modellen, hoewel ik dat pas met zekerheid kan zeggen als het weer warmer wordt. Nadeel van de bidons is het geklots onder het lopen, hoewel dat ook wel went. Ik wil nog wel een keer proberen hoe het gaat als ik softflasks meeneem in plaats van de bidons. Dat zou het geklots in de bidons voorkomen en mogelijk nog comfortabeler zitten.Ook is de slang van de drinkzak aan de lange kant, maar wel weg te werken.

DSC05604

Andere reviews (engelstalig):

 Talk Ultra (met nog meer detailinformatie)
Sleepmonsters
dirtinyourskirt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *