Trainingsregels voor amateurs

Ik zag op YouTube een video van een Triatleet/vlogger die zijn voornemens qua training uitlegde. Ik vond het zo goed dat ik het een beetje bewerkt heb van triathlon naar (ultra)trailrunning. Maar in principe is het voor iedere atleet van toepassing. Kern van het verhaal is dat we allemaal amateursporter zijn. We sporten omdat we het leuk vinden, niet omdat we er onze boterham mee verdienen. We stoppen weliswaar ziel en zaligheid in onze hobby, maar het is niet de bedoeling dat we onszelf naar de knoppen helpen door te hard, te veel, te langdurig en te zwaar te trainen (liefst zelfs een combinatie van al die factoren).

Hoewel het niet verkeerd is om uitdagingen na te streven of PR’s te lopen zou dat nooit een doel op zich moeten zijn. Doel zou moeten zijn om lekker bezig te zijn met je lichaam, op een manier waar je je goed bij voelt en die ook op lange termijn nog mogelijk is. Als ik beelden zie van 80, 90 of zelfs 100 jarigen die vol vuur nog bezig zijn met een wedstrijdje, dan kan ik alleen maar hopen dat ik ook ooit zo bezig kan zijn met mijn favoriete hobby.

Race wat je wil, wanneer je wil en op welke manier je dat wil
Veel lopers hebben het gevoel dat ze bepaalde wedstrijden moeten lopen omdat dat zo hoort. Na een aantal kortere trailruns in NL ‘moet’ je eigenlijk ook een keer een bergtrail lopen in het buitenland, met als hoogste doel de UTMB. Maar waarom eigenlijk. Niet iedereen is hetzelfde, dus het kan heel goed zijn dat je helemaal gelukkig wordt van een 20-30 km trail in Limburg of op de Veluwe. Voor hetzelfde geld kost een ultra of bergtrail je dusdanig veel aan trainingsuren en -inspanning dat je daar uiteindelijk als mens helemaal niet gelukkig van wordt. De combinatie van werk, prive en sport kan heel veel stress veroorzaken.

Dat wil niet zeggen dat je niet mag proberen je beste ik te bereiken. Maar als je in je voorbereiding ook een keer lekker een crossloop of wegwedstrijdje wilt lopen in plaats van urenlange duurlopen moet je dat zeker doen als je dat leuk vindt. En als je een keer voor de lol iets heel anders wil doen, een adventurerace, triathlon of obstaclerun moet dat kunnen. Een trainingsschema is immers maar een leidraad, maar kan tot heel veel stress leiden als je het tot heilige waarheid verheft. En dat gaat uiteindelijk dan ook niet tot betere resultaten leiden. En hoewel die andere vormen van belasting misschien niet direct bijdragen aan die topvorm als trailrunner maken ze je misschien wel tot een betere allround atleet. En het hebben van plezier is een hele efficiënte manier om stress te verlagen.

Pieken is af en toe leuk, maar het moet ook leuk blijven
Wij trailrunners lopen vaak van wedstrijd naar wedstrijd. Trainen naar een evenement, even rust en dan weer trainen voor een wedstrijd met nog meer hoogtemeters, nog langere afstand. Op zich is het helemaal prima om gedisciplineerd en vol toewijding naar een doel te werken, maar als je teveel doelen hebt ben je alleen daar maar mee bezig. Het plezier en de voldoening wordt dan nog wel eens naar de achtergrond verdrongen, het wordt trainen om het trainen. Uiteindelijk loop je het risico dat je het plezier in de sport waar het uiteindelijk om ging helemaal kwijt raakt door een flinke burnout. Plan daarom niet teveel A-races in een jaar. Plan ook af en toe gewoon een rustigere periode in of loop eens een kortere afstand. Begeleid eens iemand met minder ervaring tijdens een evenement. Loop lekkere lange duurlopen gewoon voor de lol met een groepje in plaats van je eigen schema te volgen. Je zult merken dat je hierdoor de lol in het trailen terug krijgt en mentaal weer een stuk frisser wordt. Uiteindelijk wordt je daar op de lange termijn beter van.

Lach om mislukkingen en leer er van
Als fanatieke sporter ben je trots op goede prestaties en Strava helpt daar enorm bij. Kudo’s stromen binnen en je voelt je geweldig. Het is echter niet altijd feest, soms loopt het niet of verknal je een training of evenement volledig. Te hard gestart, voeding niet goed, redenen te over om de boel te verknallen. Zeker tijdens een evenement waar je lang naar toegeleefd hebt kan dat enorm hard aankomen. Maar is dat een reden om het hoofd te laten hangen en weken lang te balen? Neem een moment om te balen en bedenk vervolgens wat er mis ging en waarom. Dan kun je daar een les uit leren waardoor je weer beter kunt worden. Hoe langer de evenementen hoe meer fouten je kunt maken. En uiteindelijk wordt je beter omdat je beter wordt in het oplossen van die fouten. Uiteindelijk zijn goede prestaties juist goed omdat er ook slechtere prestaties bestaan.

Verwaarloos kracht en mobiliteit niet
Trailrun training bestaat uiteraard uit heel veel rennen. Maar zeker in het winterseizoen, waar je de basis legt voor de (berg)wedstrijden in de zomer, is het heel nuttig om te werken aan kracht. Als vlaklander kun je bij gebrek aan bergen winst halen door dan looptrainingen in te ruilen voor krachttraining. Oefeningen voor de benen zijn natuurlijk de basis, maar vergeet niet dat je zonder een sterke core geen efficiëntie behaald. Begin met tweebenige oefeningen als squats en maak het zwaarder door toe te werken naar een-benige oefeningen. Lopen is immers ook een eenbenige belasting. Als je dan in het voorjaar met meer kracht aan je voorbereiding van het seizoen begint, zul je merken dat je veel baat bij hebt bij de gedane inspanning in de winter.

Naast kracht is het ook belangrijk om regelmatig te werken aan flexibiliteit. Als loper beweeg je redelijk eenzijdig en naarmate je ouder wordt merk je dat je stijver wordt in je spieren en gewrichten. Nu hoef je geen yogamaster te zijn, maar het is wel van belang om wat souplesse te hebben. Je moet in ieder geval soepel kunnen bewegen binnen de ‘range of motion’ die trailrunnen van je lichaam vraagt. Dat maakt het rennen, klimmen en klauteren in de natuur een stuk prettiger en kan er ook voor zorgen dat je minder snel blessures oploopt.

‘Hacks’ bestaan niet
Het pad naar de beste prestatie of je beste ik kun je niet afsnijden. Voedingssupplementen, superschoenen en dat soort dingen maken pas echt verschil als je een topsporter bent. Als amateursporter ben je het meest gebaat bij goed eten, voldoende slapen en vooral een uitgebalanceerde training. Een goede verhouding tussen training en herstel maakt dat je beter wordt. En dat heeft tijd nodig, heel veel tijd. Probeer je te forceren dan raak je geblesseerd en kun je een tijd juist minder trainen. Jarenlang consequent kunnen trainen, liefst zonder blessures op te lopen, zorgt voor de beste groei in prestaties op lange termijn. Zeker als je ouder wordt is het soms belangrijker om blessures te voorkomen dan om meer of zwaarder te trainen. Je valt sneller terug in niveau en het duurt veel langer om terug te komen naarmate je ouder wordt dan wanneer je gewoon je niveau vast kunt houden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *